ΝΕΟΝ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 2024 | ΙΡΙΣ ΤΟΥΛΙΑΤΟΥ | BEFORE AND AFTER SCIENCE

Ο ΝΕΟΝ συνεργάζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και παρουσιάζει την έκθεση Before and after science, μια νέα ανάθεση στην εικαστικό Ίριδα Τουλιάτου.

Για μια ακόμα φορά, ο ΝΕΟΝ ενεργοποιεί έναν δημόσιο χώρο και, μέσω της σύγχρονης τέχνης, προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στο ευρύ κοινό. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα Έργο στην Πόλη 2024, στο πλαίσιο του οποίου ο ΝΕΟΝ αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η έκθεση της Ίριδας Τουλιάτου αναπτύσσεται στους χώρους του  Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στον εξωτερικό χώρο, στον χώρο υποδοχής και στη Βιβλιοθήκη Επιστήμης, Τεχνολογίας και Πολιτισμού «Κ.Θ. Δημαράς». Εξερευνά την ιστορία, την υποδομή και τη λειτουργία του Ιδρύματος: το εσωτερικό του και το περιβάλλον του, τα δομικά υλικά και τις άυλες δομές που διέπουν την οργάνωση του, τις ανθρώπινες σχέσεις που αποτελούν το δυναμικό του. To Before and after science πραγματεύεται την ορατότητα ή μη των στοιχείων που συναποτελούν το σύστημα του οργανισμού, την προσβασιμότητα, τόσο στους χώρους, όσο και στην πληροφορία, την παραγωγή και διάδοση της γνώσης. Προσεγγίζει τον θεσμικό και κοινωνικό του ρόλο, τη μετάβαση από το εθνικό, στο δημόσιο, στο προσωπικό και συναισθηματικό πεδίο.

Ο τίτλος, δάνειο από τον ομότιτλο δίσκο του μουσικού Brian Eno, λειτουργεί ως χρονοδότης και αποτυπώνει τη ζωντανή – in vivo – και εργαστηριακή – in vitro – διαδικασία σύνθεσης των έργων μέσα από την ανάλυση, την αποδόμηση και την ανακατασκευή, συγχρονίζοντας λειτουργικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες.