ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ | LOUISE BOURGEOIS, MAMAN

Με αφορμή το εμβληματικό έργο Maman της Louise Bourgeois που φέρνουν στο ελληνικό κοινό το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο ΝΕΟΝ, σχεδιάστηκε και υλοποιείται ένα πλούσιο πρόγραμμα εργαστηρίων που πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο.

Πρωταρχικός στόχος αυτών των εργαστηρίων είναι να ενισχύσουν την κατανόηση και την εμβάθυνση στο έργο της Bourgeois και των θεματικών που αυτό αντανακλά, συστήνοντας τη σύγχρονη τέχνη και στο λιγότερο μυημένο κοινό.

Εργαστήρια για παιδιά


Εικαστικό παιχνίδι: Η Αράχνη που ταξίδεψε τον κόσμο

Πώς κατασκευάζεται ένα τόσο μεγάλο γλυπτό; Από τι υλικό είναι φτιαγμένο; Πώς μεταφέρεται; Ολόκληρο ή σε κομμάτια; Και μετά πώς συναρμολογείται; Χωράει σε όλα τα μουσεία ή κάποια αναγκάζονται να το τοποθετήσουν σε εξωτερικό χώρο; Σε πόσες χώρες έχει ταξιδέψει η γιγαντιαία αράχνη; Ποια άλλα σημαντικά έργα έχει συναντήσει στο ταξίδι της; Η Louise Bourgeois ακολουθούσε την αράχνη της παντού; Πότε η Μπουρζουά έφτιαξε την πρώτη της αράχνη; Έχετε δει την αράχνη σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου; Τι συνέβη στο Guggenheim;

Όλες αυτές τις ερωτήσεις θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το εργαστήριο, γνωρίζοντας έτσι καλύτερα το ίδιο το έργο της Louise Bourgeois, αλλά και τα μουσεία του κόσμου!

Στο τέλος, τα παιδιά θα κατασκευάσουν το δικό τους μικρό έργο για να το εκθέσουν στο δικό τους αυτοσχέδιο μουσείο, στο δωμάτιο τους ή όπου αλλού επιθυμούν.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Playroom

Υλοποίηση: Κατερίνα Φωτοπούλου, εικαστικός

Για παιδιά 5 έως 8 ετών | Έως 20 συμμετοχές ανά time slot

Κυριακή 17/07 & 31/07 | 18.30-19.15 & 19.30-20.15

Πευκώνας


Εργαστήριο μικροϋφαντικής: Η Αράχνη ως υφάντρια

Το ίδιο το εμβληματικό έργο της Bourgeois, η απεικόνιση της αράχνης, αλλά και τα αμφίσημα σύμβολα που εντοπίζει κανείς στο έργο της Γαλλίδας γλύπτριας θα αποτελέσουν την αφετηρία των εργαστηρίων.

Οι συμμετέχοντες, μέσω της υφαντικής, θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το αρχέτυπο της αράχνης, αλλά και δικά τους σύμβολα, τα οποία θα μεταφέρουν στην υφαντική γλώσσα με άξονα την επανάληψη.

Η επανάληψη αποτελεί σημαντική πρακτική, ικανή να κυοφορήσει την ίδια τη δημιουργία. Ως τέτοια την οικειοποιήθηκε και η ίδια η Bourgeois, η οποία κατά καιρούς επανερχόταν σε γνώριμα για την ίδια μοτίβα. Τα μοτίβα ορίζουν τη βασική γλώσσα έκφρασης των υφαντών, καθώς ο ανώνυμος, λαϊκός καλλιτέχνης, τα χρησιμοποιούσε ανέκαθεν ως μέσο και τρόπο επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων θα αναπτυχθούν διαφορετικές τεχνικές και δεξιότητες με τη χρήση ετερόκλητων υλικών.

Συνάντηση #1: Το αρχέτυπο της αράχνης

Υφαντό με νήμα

Στο πρώτο εργαστήριο θα προσεγγίσουμε την έννοια του ιστού και της υφαντικής διαδικασίας μέσα από το αρχέτυπο της αράχνης ως υφάντριας. Θα δούμε το σύμβολο της αράχνης στο έργο της Bourgeois και θα επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε ένα υφαντό με μοτίβα και νήμα.

Συνάντηση #2: Σωματική επανάληψη της ραπτικής και της πλέξης

Υφαντό με νήμα

Η Louise Bourgeois διαχειριζόταν τα συναισθήματά της χρησιμοποιώντας τα χέρια της και τη σωματική επανάληψη της ραπτικής και της πλέξης. Στο δεύτερο εργαστήριο θα μιλήσουμε για τη σωματική επανάληψη της υφαντικής και θα χρησιμοποιήσουμε τεχνικές με νήμα. Θα σχεδιάσουμε τα δικά μας επαναληπτικά μοτίβα, αντλώντας έμπνευση από το Maman.

Συνάντηση #3: Ελεύθερη πλέξη

Υφαντό με ανόμοια υλικά

Στο τρίτο εργαστήριο θα δούμε πρακτικές χωρίς ύφανση χρησιμοποιώντας ανόμοια υλικά και νήματα μέσω μιας πιο ελεύθερης προσέγγισης της πλέξης για να εστιάσουμε στην πρωταρχική έννοια της φωλιάς.

Συνάντηση #4: Ταυτότητα στην υφαντική

Υφαντό με νήμα και φυσικά υλικά

Στο τέταρτο εργαστήριο θα μιλήσουμε για το πώς το έργο καθορίζεται από το υλικό του. Θα χρησιμοποιήσουμε πιο άκαμπτα υλικά όπως ψάθα και κλαδιά και θα προσεγγίσουμε διαφορετικές εκφάνσεις της πλέξης.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Μάρω Φασουλή, εικαστικός, υπότροφος Artworks

Υποστήριξη εργαστηρίου: Κωνσταντίνος Κοϊνός, φοιτητής εικαστικών τεχνών

Τρίτη 5 & 19/7, 18.30-21.30

Δευτέρα 1/8, 18.30-21.30

Τρίτη 13/9, 18.30-21.30

Έως 20 συμμετοχές

Μεσογειακός Κήπος


Εργαστήριο γλυπτικής: Μεταμορφώσεις των υλικών

Δημιουργούμε γλυπτά, αξιοποιώντας απλά, καθημερινά υλικά (οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν υλικά και από το σπίτι!) τα οποία θα συνδυάσουμε με πηλό, χαρτί κά.

Σε κάθε εργαστήριο αντλούμε έμπνευση από διαφορετικά έργα της Louise Bourgeois:

Το Maman, θα μας οδηγήσει στο να εστιάσουμε και σε άλλα έντομα και να εφαρμόσουμε στην γλυπτική πολύ απλές αρχές φυσικής.

Με αφορμή τη γυναίκα-σπιράλ, δημιουργούμε μικρά ανθρωπόμορφα γλυπτά, τα οποία μπορούμε να κρεμάσουμε στο δωμάτιο μας.

Τέλος,  αντλώντας έμπνευση από τη φράση της Bourgeois «το σώμα μας είναι ένα τοπίο από βουνά κοιλάδες και σπηλιές, σχηματισμούς που βρίσκουμε στη μητέρα-Γη», θα δημιουργήσουμε ανάγλυφους σχηματισμούς.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Μάρω Μιχαλακάκου, εικαστικός

Υποστήριξη εργαστηρίου: Δημήτρης Γκέτσις, εικαστικός

Δευτέρα 04/07 & Πέμπτη 28/07

19.00-21.00

Δευτέρα 29/08

19.00-21.00

Δευτέρα 05/09

19.00-21.00

Για 20 παιδιά, 7 έως 10 ετών

Μεσογειακός Κήπος