FOLLOW US   

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ/

ΑΡΧΕΙΟ

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΦΟΙΒΗΣ

Χορηγία 2019

01/03/2019 - 10/03/2019

DETAILS

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΦΟΙΒΗΣ

01/03/2019 - 10/03/2019

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 18.00 | Αίθουσα Ολύμπιον
Σάββατο 9 Μαρτίου στις 22.30 | Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

Έτος Παραγωγής: 2019 | Έγχρωμο | Διάρκεια:80’

Σενάριο – Φωτογραφία – Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Χριστίνα Φοίβη
Μοντάζ:Γιάννης Λάσκαρης
Ηχητικός Σχεδιασμός – Μίξη:Βάλια Τσέρου
Executive Producer: Φαίδρα Βόκαλη

Μία παραγωγή της Scribble Films σε συμπαραγωγή με την Marni Films και την υποστήριξη του ΝΕΟΝ.


Add to calendar  

 Ενημέρωση Τύπου

Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Αμυγδαλιά (Amygdaliá) από την Χριστίνα Φοίβη, πραγματοποιεί την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί από την 1 έως τις 10 Μαρτίου 2019. Η πρώτη προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 18:00, στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

Επιλεγμένη ανάμεσα σε εκατοντάδες ταινίες από όλο τον κόσμο, η Αμυγδαλιά είναι μία εκ των μόλις δέκα ταινιών που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο του Φεστιβάλ και μία εκ των δύο ελληνικών ταινιών στο Διαγωνιστικό τμήμα.

Ως γνωστόν, το συγκεκριμένο event αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εγχώριες αλλά και διεθνώς ανερχόμενες κινηματογραφικές διοργανώσεις, στο οποίο οι συμμετέχουσες ταινίες έχουν τη δυνατότητα να αναδειχθούν και να προβληθούν διεθνώς. Από φέτος μάλιστα, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γίνεται το «εισιτήριο» για τα Όσκαρ, αφού βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου που επέλεξε η Αμερικανική Ακαδημία Κιν/κώνΤεχνών και Επιστημών για να συνεργαστεί στη διαμόρφωση της τελικής λίστας των ντοκιμαντέρ που μπορούν να διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

H σκηνοθέτις της Αμυγδαλιάς και διακεκριμένη απόφοιτος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), έχει στο ενεργητικό της εκθέσεις και πειραματικές ταινίες ενώ η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στο Flux Factory της Νέας Υόρκης αλλά και στο Le Magazine του Μουσείου Jeu de Paume στο Παρίσι. Με βλέμμα εναργές και παιχνιδιάρικο, η Χριστίνα Φοίβη αγκαλιάζει χωρίς φόβο και με πολύ χιούμορτη βιωματική έκφραση και την ποιητική γλώσσα, θέτοντας διαρκώς ερωτήσεις. Δεν φοβάται να δημιουργήσει εικόνες και συνειρμούς ποτισμένα με την αθωότητα της παιδικής ηλικίας και τον σουρεαλισμό της θανατερής καθημερινότητας, προκαλώντας την θεατή να συνεχίσει να διερωτάται, πολύ μετά την προβολή.

Σύνοψη | «Αμυγδαλιά» είναι ένα δέντρο που ανθίζει πριν την άνοιξη. Είναι επίσης η λέξη που στοιχειώνει τη σκηνοθέτιδα της ταινίας ως παιδί, όταν πρωτοφτάνει στην ελλάδα. Η ίδια μαζί με άλλες γυναίκες μοιράζονται θραυσματικές αναμνήσεις για το τι σημαίνει να θεωρείσαι ξένο σώμα σε έναν τόπο που συχνά θυμίζει καρτ-ποστάλ. Στην «Αμυγδαλιά» οι άνθρωποι, τα μέρη και τα πράγματα συναντιούνται και χωρίζουν όπως σε ένα όνειρο. Βιώματα ανθρώπων διαπλέκονται μεταξύ τους και επιχειρείται να εφευρεθεί μια νέα γλώσσα μέσα από τοπία και χειρονομίες, αναδεικνύοντας μια άλλη οπτική στην έννοια της εντοπιότητας και το τι σημαίνει τελικά ξένο. Μέσα από χιούμορ, βλέμμα παρατήρησης, και φευγαλέες περφόρμανς, παραλίες, χωράφια, αμυγδαλιές και τσολιάδες γίνονται αλφαβητάρι μιας προσωπικής γλώσσας που διερευνά τα σύνορα γύρω μας και μέσα μας. Με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ.

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Αίθουσα Ολύμπιον | Πλατ. Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη, 54623

Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης | Προβλήτα 1, Λιμάνι, Θεσσαλονίκη


Αίθουσα Ολύμπιον

αιθουσα ολυμπιον

Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

Navarchou Votsi 3, Thessaloniki 546 25, Greece

YOU MAY ALSO LIKE