FOLLOW US   

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ/

ΑΡΧΕΙΟ

ROJAVA FILM COMMUNE | FORMS OF FREEDOM

Outset Χορηγία

01/12/2018 - 02/02/2019

DETAILS

ROJAVA FILM COMMUNE | FORMS OF FREEDOM

01/12/2018 - 02/02/2019

State of Concept

ΕΓΚΑΙΝΙΑ

30 Νοεμβρίου 7:30μμ – 11:00μμ

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Τετ. – Παρ. 4:30μμ – 8:30μμ & Sat. 12μμ – 5μμ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

stateofconcept.org


Add to calendar  

 Ενημέρωση Τύπου

Η State of Concept παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Rojava Film Commune (Κινηματογραφική Κομμούνα της Ροζάβα), ενός συλλόγου κινηματογραφιστών που ιδρύθηκε το 2015 και εδρεύει στην αυτόνομη περιοχή Rojava, που σημαίνει “Δύση” και αναφέρεται στο δυτικό τμήμα του Κουρδιστάν (σημερινή Βόρεια Συρία). Η έκθεση Forms of Freedom αποτελεί το δεύτερο μέρος του εκθεσιακού μας κεφαλαίου “Department of Justice” που τρέχει από τον Μάιο 2018 έως τον Μάιο του 2020 με την υποστήριξη του Foundation for Arts Initiatives.

Σκοπός της Κομμούνας είναι να εκπροσωπεί τις αξίες και τα ιδανικά της Επανάστασης της Rojava, απεικονίζοντας τους καθημερινούς αγώνες των κατοίκων της περιοχής κατά τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και τη συλλογική προσπάθεια της κοινότητας να οικοδομήσει μια νέα κοινωνία. Ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί την τοπική κινηματογραφική κουλτούρα δημιουργώντας νέες ταινίες, εκπαιδεύοντας μια νέα γενιά κινηματογραφιστών και οργανώνοντας κινηματογραφικές προβολές και συζητήσεις για το ρόλο του φιλμ μέσα στη σύγχρονη κοινωνία.

Μετά την πυρκαγιά του 1960 στον μοναδικό κινηματογράφο της Rojavaστο Amûdeπου είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 298 παιδιών, η κοινότητα επιδιώκει να αξιοποιήσει τον κινηματογράφο και το φιλμ ως εργαλείο μέσω του οποίου μπορούμε να ανοικοδομήσουμε την κοινωνία. Ως αναμνηστική πράξη αυτού του τραγικού γεγονότος, από το 2016  η 13η Νοεμβρίου – η μέρα της φωτιάς – είναι η πρώτη ημέρα του  Φεστιβάλ Κινηματογράφου που διοργανώνει η κοινότητα. Το φετινό φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην πόλη Kobane, ήταν αφιερωμένο σε θέματα αντίστασης, γυναικών και πολιτιστικής κυριαρχίας.

Καθώς η εκπαίδευση συνιστά οργανικό κομμάτι της Κομμούνας , η Rojava Film Academy προσφέρει ετήσια προγράμματα κινηματογράφου με μαθήματα κουρδικής και διεθνούς κινηματογραφικής ιστορίας, θεωρίας κινηματογράφου καθώς και μαθήματα για όλα τα στάδια της κινηματογραφικής παραγωγής. Η οριζόντια δομή της Ακαδημίας δίνει στους μαθητές την ελευθερία να συμμετέχουν και εκείνοι στην οργάνωση της δομής της. Το 2016 οι απόφοιτοι της σχολής δημιούργησαν την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της κοινότητας «Ιστορίες των κατεστραμμένων πόλεων», στην οποία παρουσιάζουν  ιστορίες των ανθρώπων που ζουν στη ζώνη του πολέμου.. «Αυτή είναι η επανάσταση που θα μεταδοθεί» – ο ισχυρισμός αυτός δηλώνει τον ουσιαστικό ρόλο που κατέχει ο κινηματογράφος στις συνεχιζόμενες αλλαγές προς μια ανεξάρτητη αυτοδιοικούμενη κοινότητα. Για την Κομμούνα, ο τρόπος με τον οποίο συζητιέται και παρουσιάζεται ο πολιτισμός ενός λαού που ήταν εδώ και χρόνια υποταγμένος στην καταστολή και καταπίεση του συριακού καθεστώτος, είναι καθαυτό επαναστατικός.

Μαθαίνοντας την διαδικασία και τις μοναδικές αξίες της Επανάστασης στην Rojava είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των συνθηκών εργασίας του συλλόγου. Πρόκειται για μια  λαϊκή, ανιθαγενής δημοκρατία η οποία βασίζεται στην γυναικεία ελευθερία, την οικολογία και την έννοια της ισότητας σε όλους τους τομείς. Αυτό το πολιτικό σχέδιο αμφισβήτησε το πατριαρχικό σύστημα, ενίσχυσε τις εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες και ενέπνευσε την οργάνωση τοπικών δημοκρατικών χώρων. Όλες οι αποφάσεις για κοινωνικά ζητήματα που αφορούν είτε την υποδομή και την ενέργεια είτε την εκπαίδευση και την ενδοοικογενειακή βία, συζητούνται και επιλύονται από κοινού. Παρά τη διαρκή απειλή που δέχεται ο πληθυσμός της Rojava, η κοινότητα γράφει μια νέα σελίδα στην ιστορίας τους.

Μετά την προβολή του έργου τους σε διάφορα Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η “Forms of Freedom” αποτελεί την πρώτη ατομική έκθεση της Rojava Film Commune σε ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό ίδρυμα και περιλαμβάνει μια επιλογή έργων από το μεγάλο αρχειακό κινηματογραφικό υλικό του συλλόγου. Η επιλογή των ταινιών ήταν αποτέλεσμα της συζήτησης μεταξύ της Ηλιάνας Φωκιανάκη και της Κομμούνας δίνοντας έμφαση στη μεθοδολογία, το σκεπτικό και το ριζοσπαστικό χαρακτήρα της συλλογικότητας. Με την υποστήριξη του Outset Greece.

State of Concept

Τούσα Μπότσαρη 19

Αθήνα 11741


State of Concept

State of Concept Athens, Non Profit Art Institution, Mpotsari Tousa, Athens, Greece

YOU MAY ALSO LIKE