FOLLOW US   

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ/

ΑΡΧΕΙΟ

ANNA DAUČÍKOVÁ

Outset Χορηγία

29/09/2018 - 24/11/2018

Anna Daučíková, Three curtains, 2014

DETAILS

ANNA DAUČÍKOVÁ

29/09/2018 - 24/11/2018

State of Concept

ΕΓΚΑΙΝΙΑ

28 Σεπτεμβρίου, 8:00μμ – 11:00μμ

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Τετ. – Παρ, 4:30μμ – 8:30μμ & Σαβ. 12μμ – 5μμ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

stateofconcept.org


Add to calendar  

Το State of Concept Athens παρουσιάζει την ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Anna Daučíková, μιας από τις σημαντικότερες φεμινίστριες και queer καλλιτέχνες της γενιάς της. Η έκθεση, σε συν-επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη και του Michal Novotný και εγκαίνια στις 28 Σεπτεμβρίου στις 8:00μμ θα παρουσιάσει μια σειρά έργων της τελευταίας δεκαετίας καθώς και το νέο της φιλμ “In Their Shoes” (2018).

Μετά την αποφοίτησή της στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Μπρατισλάβα το 1978, η Daučíková μετανάστευσε στη Μόσχα (τότε κομμάτι της ΕΣΣΔ), όπου έζησε και εργάστηκε μέχρι το 1991. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επέκτεινε την πρακτική της στην ζωγραφική και το ενδιαφέρον της για τη φωτογραφία και τη γραφή, μέσω της φεμινιστικής οπτικής. Η εμπειρία της ζωής στη Σοβιετική Ένωση του ’80, μεταφέρθηκε αργότερα στο έργο “Thirty-three Situations” (2015), μέρος του οποίου θα παρουσιαστεί στην έκθεση.

Επιστρέφοντας στην Μπρατισλάβα τη δεκαετία του ’90, η καλλιτεχνική της πρακτική εξελίχθηκε στην κινούμενη εικόνα και τις περφόρμανς. Το σώμα του καλλιτέχνη και η κίνηση έγιναν το κύριο μέλημά της στην παρουσίαση της θέσης της σε εκείνο το χρονικό πλαίσιο. Η ανακάλυψη του βίντεο την βοήθησε να διευρύνει περαιτέρω την εγγενή πολιτική χρήση των μέσων.

Παράλληλα με το καλλιτεχνικό της έργο, η Daučíková ήταν συν-ιδρύτρια και ακτιβίστρια σε πολλές γυναικείες ΜΚΟ και εκπρόσωπος των δικαιωμάτων της κοινότητας των LGBTQI στη Σλοβακία. Αυτή η ακτιβιστική θέση μπορεί να μεταφραστεί στην παρουσιαζόμενη τριλογία «Portrait of a Woman with Institution» (2011), που ξεπερνά κατηγορίες όπως αυτοπροσωπογραφία, ντοκιμαντέρ και drag. Η ακαδημαϊκή της καριέρα ξεκίνησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και Σχεδίου της Μπρατισλάβα και από το 2012 ηγείται τμήμα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πράγας.

Η δουλειά της Daučíková, στοχεύει στο να εξιστορήσει όλες εκείνες τις “άλλες” ιστορίες που η “κανονική” ιστορία καταπίεζε εδώ και αιώνες, προσπαθώντας είτε να τις σβήσει είτε να τις απαξιώσει. Επιλέγει με προσοχή αποσπάσματα της εγκόσμια πραγματικότητάς μας, επανατοποθετώντας τα και δίνοντάς τους νέες αφηγήσεις. Όπως ακριβώς γίνεται στο “Three Curtains” (2014), ένα άλλο βίντεο στην έκθεση, όπου η αποβολή και η είσοδος κυμαίνεται μεταξύ του σωματικού και του πολιτικού. Είναι μια καλλιτέχνιδα που παίζει με την έννοια του φύλου, της εμφάνισης, του ενδιάμεσου και προσπαθεί να δώσει στον θεατή την ευκαιρία να μπορέσει να δει την “άλλη” ιστορία και “άλλες” πορείες που για χρόνια οι πατριαρχικές κοινωνίες έκρυβαν ή άφηναν στο περιθώριο. Η Daučíková ενδιαφέρεται για ένα παρόν που διαβάζει την ανθρώπινη ύπαρξη έξω από κανονικότητες, και στενούς κανόνες οριοθέτησης.

Η έκθεση της Anna Daučíková η οποία γίνεται σε συν επιμέλεια με τον Michal Novotný είναι μια ελλιπής προσπάθεια να συνοψίσουμε μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα στο έργο της. Η αντίστροφη μετανάστευση και η παραμονή στη Ρωσία του ’80, η αποφασιστικότητα να αποχωρεί και να παραμένει σταθερή στη θέση του “άλλου” καθώς και η επανάληψη του παρελθόντος και του παρόντος, όλα διασταυρώνονται στην τοπική θέση του πολιτικού σώματος. Με την υποστήριξη του Outset.

State of Concept

Τούσα Μπότσαρη 19

Αθήνα 11741


State of Concept

State of Concept Athens, Non Profit Art Institution, Τούσα Μπότσαρη, Αθήνα, Ελλάδα

YOU MAY ALSO LIKE