FOLLOW US   

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ/

ΑΡΧΕΙΟ

ESCAPE ROOM | ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗΣ

Χορηγία NEON | Ελληνική Συμμετοχή στην 61η Μπιενάλε Βενετίας

09/05/2026 - 22/11/2026

Ανδρέας Αγγελιδάκης, Study for an Escape Room (GRECIA), 2026
Ανδρέας Αγγελιδάκης, Study for an Escape Room (GRECIA), 2026
Ανδρέας Αγγελιδάκης, Study for an Escape Room (GRECIA), 2026

DETAILS

ESCAPE ROOM | ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗΣ

09/05/2026 - 22/11/2026

Μπιενάλε Βενετίας 2026 - Ελληνικό Περίπτερο | Giardini, Βενετία, Ιταλία

Επιμέλεια Γιώργος Μπεκιράκης

Εθνικός Επίτροπος Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών
Τεχνών Θεσσαλονίκης -ΜΟΜUS

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

escapegrecia.com

 


Add to calendar  

 Ενημέρωση Τύπου >

Το Ελληνικό Περίπτερο στo Giardini της Βενετίας μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Πλατωνικό Σπήλαιο από τον Ανδρέα Αγγελιδάκη, τον διεθνώς καταξιωμένο εικαστικό και αρχιτέκτονα που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην 61η Διεθνή Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia με το έργο Escape Room. Η εμβληματική πλατωνική αλληγορία επανενεργοποιείται ως ένα εμβυθιστικό, κατοικήσιμο περιβάλλον που τοποθετείται στην εποχή της μετα-αλήθειας και της ανόδου του εθνικιστικού λαϊκισμού.

Το Περίπτερο, ως δωμάτιο απόδρασης, μετατρέπεται στην ενσάρκωση μιας πραγματικότητας που μοιάζει με παιχνίδι, ενώ σε συμβολικό επίπεδο φέρει το παράδοξο ενός κτιρίου που προσπαθεί να ξεφύγει από τον «εαυτό» του και άρα από την ίδια την ιστορία του. Μέσα από μια βαθιά κατάδυση στο ίδιο του το παρελθόν, το Ελληνικό Περίπτερο συναντά μια «σέλφι τραβηγμένη στο μπάνιο», όπου ο καθρέφτης έχει κολλήσει για πάντα στο Έτος Μηδέν (1934): τη χρονιά που οι Ναζί ξεκίνησαν τους διωγμούς κατά των ομοφυλόφιλων, ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Βενετία στον απόηχο των σαρωτικών εκλογικών τους επικρατήσεων και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ελληνικού και του Αυστριακού Περιπτέρου.

Επιμελητής της ελληνικής συμμετοχής είναι ο Γιώργος Μπεκιράκης με Εθνικό Επίτροπο υπεύθυνο για την οργάνωση, παραγωγή, και προώθηση του έργου τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης -ΜΟΜUS. Η υλοποίηση του έργου και η έκθεσή του στην Βενετία έχει ως κύριο χρηματοδότη το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο ΝΕΟΝ ως μακροχρόνιος υποστηρικτής της Εθνικής Συμμετοχής στην  Διεθνή Έκθεση Τέχνης – La Biennale di Venezia υποστηρίζει και το Escape Room του Ανδρέα Αγγελιδάκη για την 61η διοργάνωση μέσω του ετήσιου προγράμματος χορηγιών του.

Ανδρέας Αγγελιδάκης, Study for an Escape Room (GRECIA), 2026

Ανδρέας Αγγελιδάκης, Study for an Escape Room (GRECIA), 2026

Ανδρέας Αγγελιδάκης, Study for an Escape Room (GRECIA), 2026

Biennale Arte 2026

Ελληνικό Περίπτερο

Giardini, Βενετία, Ιταλία


Pavilion of Greece, Viale IV Novembre, Venice, Metropolitan City of Venice, Italy

YOU MAY ALSO LIKE