FOLLOW US   

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ/

ΑΡΧΕΙΟ

ΛΥΣΙΣ

Χορηγία ΝΕΟΝ | Μαίρη Ζυγούρη

18/09/2022

ΛΥΣΙΣ, Μαίρη Ζυγούρη, Φωτογραφία © Ζαφείρω Βλάχου
ΛΥΣΙΣ, Μαίρη Ζυγούρη, Φωτογραφία © Ζαφείρω Βλάχου
ΛΥΣΙΣ, Μαίρη Ζυγούρη, Φωτογραφία © Ζαφείρω Βλάχου
ΛΥΣΙΣ, Μαίρη Ζυγούρη, Φωτογραφία © Ζαφείρω Βλάχου
ΛΥΣΙΣ, Μαίρη Ζυγούρη, Φωτογραφία © Ζαφείρω Βλάχου

DETAILS

ΛΥΣΙΣ

18/09/2022

Αρχαιολογικός Χώρος Αμφιαρείου Ωρωπού

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

Ώρα Έναρξης | 11:00πμ

Διάρκεια | 60 λεπτά

Είσοδος ελεύθερη (εισιτήριο 3€ για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο)

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Αμφιάρειο Ωρωπού | 47χλμ από το κέντρο της Αθήνας & 5 χλμ από την παραλία Καλάμου Ωρωπού

Οργανωμένη Μετακίνηση του κοινού με λεωφορείο. με προορισμό το Αμφιάρειο Ωρωπού
Σημείο Συνάντησης: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο  ΕΛΤΑ στο Σύνταγμα.
Ώρα εκκίνησης:  9.45π.μ.
Τηλέφωνο κράτησης θέσεων: 6985811609 & 6932103214
Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη/Ιδέα/Σκηνοθεσία | Μαίρη Ζυγούρη

Performers | Μαίρη Ζυγούρη, Άννα Τζάκου, Δημήτρης Τσιάμης

Επιστημονικός συνεργάτης | Νένα Σαμιώτη

Βιντεοσκόπηση/ Καταγραφή | Παναγιώτης Ίσαρης

Φωτογραφίες | Ζαφείρω Βλάχου

Επικοινωνία/Γραφείο Τύπου | Χρύσα Ματσαγκάνη, Μάνος Νομικός

Διοργάνωση | Polus Collective


Add to calendar  

 Ενημέρωση Τύπου >

Η εικαστικός, περφόρμερ και ερευνήτρια Μαίρη Ζυγούρη συνεχίζοντας την πολύχρονη ενασχόληση πάνω στις εικαστικές πρακτικές της ιδιοτοπικής επιτέλεσης, (site specific performance), παρουσιάζει το νέο της πρότζεκτ ΛΥΣΙΣ στον Αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου Ωρωπού την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022.

Τα ερείπια της τοπογραφίας των Ιερών, το φυσικό περιβάλλον και η γεωμορφολογία του Αμφιάρειου είναι αξεδιάλυτα συνδεδεμένα με την φύση του ονείρου. Η θεραπευτική πρακτική του ονειρομαντείου στηριζόταν πάνω στους εξής άξονες: α. Τελετουργία κάθαρσης και εξαγνισμού, β. προετοιμασία και γ. ίαση μέσω της εγκοίμησης. Στο Αμφιάρειο μελετούν και ερμηνεύουν τα Εγκοιμητικά όνειρα ή αλλιώς θεραπευτικά όνειρα. Το όνειρο ήταν το όχημα, το φάρμακο, αλλά και μια υπόσχεση για αποκατάσταση και θεραπεία.

Η Μαίρη Ζυγούρη, κατά την διάρκεια της περιόδου της βιωματικής διαδικασίας και της en-situ πρακτικής στο Αμφιάρειο του Ωρωπού (12 Μαίου-12 Ιουνίου), επιχείρησε να υιοθετήσει μια διαφορετική οπτική γωνία και προοπτική, πέρα από τους ανθρωποκεντρικούς δυϊσμούς. Να καλλιεργήσει βαθύτερη σύνδεση με το φυσικό τοπίο, βασισμένη στο σώμα, στις αισθήσεις, το συναίσθημα, τη φαντασία. Να αφουγκραστεί το τοπίο, να ψηλαφίσει την επιδερμίδα του. Να ακούσει την ονειρική δύναμη που μεταφέρουν των νερά του, από τότε μέχρι σήμερα. Να εξερευνήσει μια σύνδεση συγγένειας με τον τόπο, έτσι ώστε η παραγωγή του νοήματος από τα υλικά ίχνη του παρελθόντος να προκύψει με τρόπο ενιαίο και οργανικό.

Η ΛΥΣΙΣ θα είναι μια ιδιοτοπική περιήγηση ανάμεσα στα ερείπια του αρχαίου ονειροθεραπευτηρίου και του περιβάλλοντα χώρου. Μεγενθυμένα ομοιώματα από μέλη του πάσχοντος σώματος προς θεραπεία, υπό μορφή αναθημάτων («τύπια») (μάτι, αυτί, λάρυγγας, φωνητικές χορδές και άλλα), θα νοηματοδοτούν τις έξι σκηνές – σταθμούς μέσα στα όρια του Αρχαιολογικού Χώρου (Ναός, Ρωμαϊκό θέατρο, Στοά, Ιερή Πηγή, Λουτρά, Κλεψύδρα). Πρόκειται για μία προβολή μιας ονειρικής αφήγησης. Τρείς αλλόκοτες περσόνες, αντικατοπτρισμοί του πολλαπλού εαυτού του υποκειμένου, κινούνται, σε μια συνειρμική ροή δράσεων και επιτελέσεων, από το εσωτερικό ονειρικό τοπίο στο εξωτερικό περιβάλλον του Αμφιάρειου. Είναι σκιές του θεραπευτικού ονείρου: α. Μια ανόργανη πορτοκαλί οντότητα, Άννα Τζάκου (περφόρμερ, σκηνοθέτης και ερευνήτρια των Παραστατικών Τεχνών), β. Ένας μικροκέφαλος γίγαντας, Δημήτρη Τσιάμης, (ηθοποιός και σκηνοθέτης). γ. Μια Λευκή θηλυκή κολώνα, Μαίρη Ζυγούρη.

Η καταληκτική περφόρμανς ΛΥΣΙΣ που θα λάβει χώρα τις 18 Σεπτεμβρίου στις 11.00π.μ. στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου στον Ωρωπό, θα αποτελέσει μια ιδιότυπη επιτελεστική ξενάγηση, όπου το κοινό καλείται να ακολουθήσει και να συμμετάσχει. Η καλλιτέχνης καλεί τον θεατή να βιώσει τον αρχαιολογικό χώρο, «ανοιχτό» και «ενεργοποιημένο», εντός μιας συλλογικής επιτελεστικής εμπειρίας «περάσματος», στο κοινό «εδώ και τώρα».

Με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ.

Αρχαιολογικός Χώρος Αμφιαρείου Ωρωπού

Ωρωπός 190 15


Αρχαιολογικός Χώρος Αμφιαρείου Ωρωπού

Αρχαιολογικός Χώρος Αμφιαρείου Ωρωπού, Oropioi, Greece

YOU MAY ALSO LIKE