CHANGE LANGUAGE
DETAILS
ΤΡΙΛΟΓΙΑ | MICHAEL RAKOWITZ & ANCIENT CULTURES
Μουσείο Ακρόπολης | Αμφιθέατρο "Δημήτριος Παντερμαλής"
Συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Μουσείου Ακρόπολης, Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών και ΝΕΟΝ.
ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
13 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου 2025
Allspice | Michael Rakowitz & Ancient Cultures
Μουσείο Ακρόπολης + ΝΕΟΝ
Επιμέλεια: Καθ. Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης και Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια ΝΕΟΝ
Τοποθεσία | Μουσείο Ακρόπολης, Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Οκτώβριος 2025 – Δεκέμβριος 2026
Lamassu of Nineveh (2018) | Michael Rakowitz & Ancient Cultures
Μουσείο Ακρόπολης + ΝΕΟΝ
Επιμέλεια: Καθ. Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης και Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια ΝΕΟΝ
Τοποθεσία | Μουσείο Ακρόπολης, εξωτερικός περιβάλλων χώρος του Μουσείου, δυτική πλευρά
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
Μάιος 2026 – Δεκέμβριος 2026
Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών του Υπουργείου Πολιτισμού + ΝΕΟΝ
Τοποθεσία | Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Add to calendar  
Share
Η τριλογία εκθέσεων Michael Rakowitz & Ancient Cultures παρουσιάστηκε σήμερα από την Υπουργό Πολιτισμού, Δρ. Λίνα Μενδώνη, τον Ιδρυτή του ΝΕΟΝ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, τον καλλιτέχνη Michael Rakowitz, τον Γενικό Διευθυντή Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητή Νικόλαο Χρ. Σταμπολίδη, και Διευθύντρια του ΝΕΟΝ, Ελίνα Κουντούρη.
Η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, του Μουσείου Ακρόπολης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών με τον οργανισμό ΝΕΟΝ αποτελεί μια σε βάθος συνομιλία μεταξύ σύγχρονων έργων και αρχαίων εκθεμάτων, αναδεικνύοντας διαχρονικά θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, απώλειας και αποκατάστασης, επιβίωσης και δημιουργίας πολιτισμού.
Πρόκειται για έναν διάλογο με έργα εννοιολογικά, συγκινητικά, φανερά πολιτικά, σίγουρα επίκαιρα, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της ιστορίας (πόλεμοι, λεηλασίες, κλοπές, αποικιοκρατία, μετανάστευση), και παράλληλα φέρνει στο προσκήνιο τη μοίρα των εμπόλεμων περιοχών, αλλά και τα μάταια ταξίδια διωγμένων ανθρώπων και πολιτιστικών αγαθών. Στο σύνολό της, η τριλογία ενώνει τους κλασικούς και σύγχρονους πολιτισμούς αυτής της γωνιάς του πλανήτη στο Μουσείο Ακρόπολης, στο Βράχο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα, το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού, και ταυτόχρονα της γόνιμης επαφής με τους πολιτισμούς που σημάδεψαν και σημαδεύουν τον κλασικό και σύγχρονο κόσμο.
Η τριλογία ξεκινά από το Μουσείο Ακρόπολης το 2025, με την έκθεση Allspice | Michael Rakowitz & Ancient Cultures, σε επιμέλεια του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης Καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη και της Διευθύντριας του ΝΕΟΝ Ελίνας Κουντούρη, συνεχίζεται στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Ακρόπολης, στη δυτική του πλευρά προς την οδό Μητσαίων, για να καταλήξει, το 2026, στο Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης.
Η Υπουργός Πολιτισμού Δρ. Λίνα Μενδώνη σημείωσε: Η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ έχει δώσει ισχυρά δείγματα γραφής, τα τελευταία χρόνια. Σύγχρονα έργα τέχνης εκτίθενται, μέσα σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, σε έναν πρόσφορο διάλογο που ενισχύει την ενότητα, στη μεγάλη ιστορική διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού. Η συνεργασία μας, στην έκθεση της συγκεκριμένης τριλογίας είναι ακόμη πιο ισχυρή και στοχευμένη. Ο θαυμαστός πολιτισμός, των Ασσυρίων, από τους παλαιότερους πολιτισμούς της λεκάνης της Μεσογείου, συνδυάζεται και συνδιαλέγεται με τις ελληνικές αρχαιότητες σε αγαστή και δημιουργική σύμπνοια με τις σύγχρονες δημιουργίες του Michael Rakowitz ο οποίος εμπνέεται από τον πολιτισμό του βιβλικού βασιλείου της αρχαίας Ασσυρίας, που μας κληροδότησε αριστουργηματικά έργα τέχνης της Μεσοποταμίας. Δυστυχώς, κάποια από αυτά, αντιμετώπισαν σχετικά πρόσφατα τη δήωση και την καταστροφή. Πολλά, ακέραια ή θραύσματα, εκλάπησαν και απομακρύνθηκαν βιαίως από τους τόπους που τα δημιούργησαν. Πέραν όλων των άλλων μηνυμάτων της τριλογίας, παραπέμπει ευθέως στην καταστροφή και τη βίαιη υφαρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Μουσείο Ακρόπολης
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15,
&
Ακρόπολη
Διονυσίου Αρεοπαγίτου, 105 58
Αθήνα
Μουσείο Ακρόπολης, Dionysiou Areopagitou, Athens, Greece
Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης Αθηνών, Anafiotika, Athens, Greece
YOU MAY ALSO LIKE